Ако зависеше от мен, щяхме да играем с еднакви топки на всеки турнир,

...
Ако зависеше от мен, щяхме да играем с еднакви топки на всеки турнир,
Коментари Харесай

Планът за победи на Григор и треньорите му готов още преди 6 месеца

Ако зависеше от мен, щяхме да играем с идентични топки на всеки шампионат, призна звездата ни
Каква е тайната на отличния тенис, който Григор Димитров демонстрира напоследък? Отговора се пробваха да потърсят от формалния уебсайт на АТП.

32-годишният българин просто прави това, което му споделят треньорите Дани Валверду и Джейми Делгадо.

И тази година Димитров съблюдава традицията да наеме вила край кортовете на “Уимбълдън ”. Тази композиция му разрешава да бъде спокоен и да не се въздейства от изменчивото време и дъжда в последните дни. За Димитров програмата е ясна: пробуждане сред 7,30 и 8 ч, следва закуска. Пристигане в клуба сред 9,30 и 10 и следва подготовка. Отново на корта за мач и след това назад вкъщи, с цел да се гледат останалите срещи по малкия екран.

“Ние се събираме в стаята с домашното кино, пускаме тенис на екрана и всеки разпуска. За благополучие,

този път имаме на разположение готвач

и вечерята е на масата в 19,30 ч. Около 21,30 ч всеки е в стаята си. Всеки ден програмата е същата. Опитваме се всичко да е умерено и непрекъснато, доколкото това е допустимо ”, споделя Валверду.

С този треньор Григор Димитров реализира най-големите триумфи в кариерата си - купите от “Мастърс 1000 ” в Синсинати и от финалите на АТП в Лондон през 2017 година и постигане до третото място в международната класация.

През тази седмица Григор стигна осминафинал на “Уимбълдън ” за първи път от 2017 г. 

Димитров и Валверду се събраха още веднъж през октомври, откакто българският тенисист се раздели с Данте Ботини.

“Работил съм с доста треньори и с нито един не постигнахме неизменност. След 2 години дружно с Данте Ботини и нямаше придвижване напред. Имах положителни резултати, само че не успяхме да намерим вярната конфигурация. Не желая да си изгубвам времето с неща, за които знам, че няма да ми допринесат с нищо. Заради това се разделихме ”, изясни Григор за решението си.

Когато още веднъж станаха екип, Димитров и Валверду си сложиха някои правила - българинът да управлява точките със своя сервис и форхенд и да употребява оптимално постоянно разрези си бекхенд. И най-важното - да следва проекта и в положителни, и в тежки моменти.

“В тима се разбрахме какво той да прави на корта, когато печели или губи, без значение дали в този ден му върви и какво прави индивидът от другата страна на мрежата. Още преди 6 месеца уточнихме какъв ще е проектът и той би трябвало да се извършва всеки ден. Джейми Делгадо и аз се придържаме компактно до този проект и

задачата ни е Григор да мисли като нас и да прави това, което му споделяме

Планът е елементарен и явен и задачата е Григор да откри играта си отпреди. В последните години той май не бе доста наясно тъкмо по какъв метод би трябвало да играе освен с цел да печели мачовете си по-лесно, само че и с цел да побеждава най-хубавите в спорта ”, споделя още Валверду.

Димитров няма купа от упоменатите финали на АТП в столицата на Англия през 2017 година

Въпреки че Валверду и Делгадо работят за първи път дружно в екип и сигурно имат разлики в методите си, за Дани това не съставлява проблем.

“За Григор Димитров 90% от главната задача е да се концентрира върху това, което би трябвало да прави в своята половина на корта. При други състезатели е друго, само че за Григор това е най-важното в играта му и той просто би трябвало да прави главните неща, които може. Той има две съществени преимущества - сервис и форхенд, и би трябвало да ги употребява допустимо най-често. В последно време работим върху успеваемостта на първия му начален удар, както и върху избора на решение, когато би трябвало да вземе преимущество в разиграването с форхенда си. На трето място е вариативността при неговия бекхенд. Когато той употребява сечен, може да употребява най-различни разновидности, а това не се среща постоянно при актуалните тенисисти. Той

е кадърен да накара съперника си да се чувства некомфортно

Ако Григор съблюдава тези правила, считам, че игровият му проект ще бъде елементарен и елементарен ”, споделя още Валверду.

Самият Димитров признава, че има вяра изцяло на треньора си.

“Във всеки мач аз желая да давам най-хубавото от себе си, само че признавам, че съм в миг от кариерата си, в който си мисля за нещо по-голямо. Общите цели и разбирателството в тима са нещо доста позитивно и вълнуващо за мен. С Джейми, Дани и останалите, които ми оказват помощ по въможно най-хубавия метод, се получава подобаващата композиция и всички се усещаме на мястото си. Дори и в интервала, когато не бях с Дани и търсех най-различни решения, не съм прекъсвал връзката си с него. Ние сме близки другари. В този смисъл, когато започнахме още веднъж да работим дружно, ние стартирахме от точка, в която прекъснахме. И това е извънредно равен преход за всеки от нас ”, разяснява Димитров.

След като отнесе 10-ия в света Франсес Тиафо (САЩ) на “Уимбълдън ”, най-хубавият български тенисист за всички времена бе запитан какво би направил, в случай че имаше опция да промени нещо в тениса.

“Не знам тъкмо. Но считам, че главният отговор са топките. Всеки желае да играе с едни същи топки на всеки шампионат. В последно време сме очевидци на толкоз промени, само че свикнахме ”, сподели Григор.

На въпроса за разликата сред поколенията той отговори: “Големи са. Не знам, аз май минах пред три или четири генерации от разнообразни играчи. Всеки от тях е донесъл на тениса нещо друго. Смятам, че

тенисът се промени във физическо отношение

Сегашните състезатели, които са на по 20 години, удрят топката извънредно мощно и се пробват да извършват страхотни сервиси. Освен това се движат доста добре. Те са тенисисти, които имат всичко. Като ги виждам, май няма какво да усъвършенстват. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР